Przepisy kulinarne
Kapusta kiszona Kapusta kiszona składniki: * 5 kg białej kapusty
Kapusta kiszona przygotowanie:
|
Na dno beczki kładziemy koper, następnie kapustę wymieszaną z kminkiem, ugniatamy i podlewamy sokiem. Kapustę obciążamy talerzem, na który kadzie się kamień, aby całą przykrywał sok. Kisi się ok. trzech tygodni w temperaturze pokojowej, codziennie przebijając kapustę tłuczkiem, aby się odgazowała. Gdy przestanie fermentować, kapustę rozkładam w litrowe słoiki, szczelnie zakręcam i wynoszę do piwnicy.
PRZEPIS NA LEMONIADĘ
Składniki:
- 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej
- 2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Wodę słodzimy a następnie dodajemy do niej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość przelewamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty. Drugą cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, a następnie także dodajemy do dzbanka i gotowe!
Szybki i efektowny deser z galaretek
Składniki:
2 galaretki
Śnieżka
mleko
Do dekoracji: płatki migdałowe, rozpuszczona czekolada, starta czekolada, ananasy w syropie
Sposób przygotowania przepisu:
1. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy ją do pucharków i zostawiamy w lodówce do stężenia.
2. Przygotowujemy śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Drugą galaretkę rozrabiamy w połowie ilości wody wskazanej w przepisie. Gdy zacznie tężeć dodajemy śnieżkę. Miksujemy, a następnie wlewamy do pucharka. Odstawiamy do stężenia.
Wafle z dżemem Wafle z dżemem, czyli popularne andruty są wspomnieniem dzieciństwa. Czasami przygotowywało się je z kremem z kogla mogla z duża ilością kakao. Absolutnym hitem były wafle z kajmakiem, taką masą z ugotowanego na gęsto mleka z cukrem w puszce. Proste i smaczne, a co najważniejsze takie andruty można przygotować na kilka sposobów Składniki: • 1 opakowanie wafli 4 sztuki albo 5 sztuk. Mogą być pszenne lub bezglutenowe Przygotowanie:
|
Pieczone jabłka z cynamonem, miodem i rodzynkami
Jabłka zapiekane z cynamonem to absolutna klasyka. Po kilku minutach pieczenia, w całym domu zaczyna unosić się cudowny zapach przypraw korzennych, które wprowadzają atmosferę rodzinnego ciepła.
Składniki:
- jabłka (najlepiej twarde i kwaskowe)
- miód
- cynamon
- mielone goździki
- rodzynki
Wykonanie:
- Do pieczenia najlepiej wybrać nieco twardsze i bardziej kwaskowate jabłka.
- Wydrąż ich gniazda nasienne.
- Przełóż farsz do otworów w owocach i posyp je szczyptą cynamonu i mielonymi goździkami.
- Jabłka przykryj odciętymi wcześniej kapeluszami.
Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz owoce przez około 25 minut. Większe okazy będą wymagały dłuższego pieczenia. W czasie pieczenia, kontroluj czy jabłka nie przypalają się. Jabłka pieczone z rodzynkami, miodem i cynamonem podawaj jeszcze ciepłe – najlepiej z gałką lodów waniliowych!
CIASTECZKA KOKOSOWE
„KOKOSANKI”
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanka cukru
- 2 białka
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z dodatkiem szczypty soli za pomocą miksera. Pod koniec ubijania jak piana będzie sztywna dosypujemy cukier i mieszamy z kokosem. Nastawiany piekarnik na 175 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy za pomocą łyżki małe porcje masy białkowej. Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut.
Smacznego!!!